Za sve informacije slobodno nas nazovite. Broj: 01/3371-957

Knjigovodstvena forenzika

Što je to uopće „knjigovodstvena forenzika“, prvo je pitanje koje si postavite kada za to čujete. Knjigovodstvena forenzika jedna je od trenutno najbrže rastućih grana knjigovodstva. Aktualna postaje najprije u Americi nakon propasti Enrona i sličnih propadanja velikih kompanija. Zajedničko svim ovim slučajevima je to da su se u tim kompanijama od strane odgovornih osoba radile razne knjigovodstvene manipulacije. Sve sa ciljem prikazivanja stanja boljim nego što zaista jeste, u bilo kom pogledu (zaduženost, profit, cash flow i sl.)

Danas je upotreba računovodstvenih forenzičara u svijetu uobičajena pojava. Bilo da su angažirani od strane uprave da proučavaju rezultate pojedinih dijelova poduzeća, bilo da su ih angažirali vlasnici da provjeravaju rad i rezultate uprava.

Korištenjem određenih tehnika i znanja sa pouzdanom točnošću može se utvrditi da li je bilo manipulacija bilo koje vrste u knjigovodstvenom izvještavanju, ili je knjigovodstvo iskorišteno da bi se prikrila razna otuđenja i sl.

Tijekom 2012 god. nakon školovanja i uspješnog polaganja ispita Davor Draksler je stekao certifikat „ovlaštenog računovodstvenog forenzičara“.

Temeljena na dugogodišnjem poznavanju i radu u knjigovodstvu, forenzika je jedna nadogradnja u ovoj struci.

Situacija da vam prezentirani podaci ne odgovaraju onome što vi „osjećate“ kao rezultat poslovanja vašeg poduzeća prvi je znak da vam znanja i vještine knjigovodstvenih forenzičara mogu koristiti.


knjigovodstvena forenzika